Aktiva Seniorer i Kungsbacka

Vi var dryga trettiotalet Aktiva Seniorer som den 23 maj begav oss på en dagstur till Varberg. Efter fika i Varbergs kulturhus ”Komedianten” fick vi en beskrivning av detta hus som innehåller såväl teater som bibliotek och konsthall.

I konsthallen höll en utställning på att färdigställas. Vi fick dock förmånen till en förhandstitt och det var en speciell konstupplevelse! Utställningen kallades ”Perfect Vacation” och konstnär var Rosie Deacon från Australien. Utställningens tema var att skildra turismen i hennes hemland. Vi möttes av en färgsprakande fantasivärld fylld av djur, växter och souvenirer där det varken fattades koalabjörnar eller kängurur. Man kunde förstå att Deacon utöver lekfullhet och glädje också ville peka på nackdelarna med massturism och därmed tillhörande konsumtion av prylar och upplevelser. Vid den efterföljande rundvandringen fick vi bland annat se Ernst Billgrens målning i teaterns foajé.

Vår tur fortsatte med ett besök hos konsthantverkarna i Varbergs hamn. Varefter kosan styrdes ut på Getterön som i det vackra försommarvädret visade sig från sin vackraste sida. Lunchen intogs på restaurang ”Hattaviken” och bestod för så gott som alla av en mycket god fiskrätt. Det var en bra avslutning på en lyckad utflyktsdag!

Bilder av Marie-Louise Hagman

 

Vi var dryga hundratalet Aktiva Seniorer som samlades för säsongsavslutning och vårfest. Lokalen på Kabelgatan var fylld till sista plats. För den musikaliska underhållningen svarade trion Emelie Sundborn, sopran, Rikard Flink, tenor, och Maria Blåberg, piano. Det var verkligen underhållning av högsta musikaliska klass som vi kunde njuta av. De delikata smörgåstårtorna som ackompanjerades av passande drycker och det fantastiska lilla bakverket till kaffet var också klart stämningshöjande. Rose-Marie hade inte bara bakat utan hade också gjort fantastiskt vackra blomsterdekorationer för borden vilka också ”förstärkte” lotteriet. Så det var till synes nöjda mötesdeltagare som ordförande Christina både hade hälsat välkomna och även önskat en trevlig sommar.

Vid vårt månadsmöte den 9 april gästades vi av juristen Cajsa Löfmark från ”Gillis Edman Begravning och Familjejuridik”. Cajsa berättade och informerade oss om ”Framtidsfullmakt”. Från den 1 juli 2017 kan du upprätta en så kallad framtidsfullmakt. I den bestämmer du vem som skall fatta beslut åt dig i framtiden om och när du själv inte kan. Det var intressant information som ledde till många frågor som Cajsa hade att besvara.

Informerade gjorde också vår ordförande Christina, som inte minst påminde om inbetalning av medlemsavgiften. Etthundraelva medlemmar har ännu inte betalt årets medlemsavgift! Birgitta J. påminde om anmälningar via hemsidan eller via SMS.

Fikastunden bjöd – som alltid – på gemyt och social gemenskap och sorlet steg. Vann man sedan något på lotteriet så kunde man vara extra nöjd!

Så var det dags för säsongens nästa månadsmöte den 12 februari. Denna gång gästades vi av Ingvar Alnström; stadsguide och mångkunnig om Kungsbacka då och nu.  Dessvärre hade Ingvar haft litet ”bråttom”, så istället för fyra kända män från Kungsbacka kom hans anförande att handla om fyra kända kvinnor härifrån. Alltnog , även om flera av de cirka åttio mötesdeltagarna ”hört den förut”, så blev det ändå ett uppskattat inslag. De fyra kvinnorna var S:ta Gertrud, Kungsbackagumman Britt-Lena, Blanche Dickson och Beda Hallberg. Ingvar lovade att kompensera oss för sin fadäs och återkomma med männen vid kommande program. Något att se fram emot!

Då vi numera börjar få rutin på ommöblering från biosittning till fikabord avlöpte denna tämligen smidigt. Information lämnades bland annat om anmälan till aktiviteter. Man kan numera endast per e-post anmäla sig via hemsidan, som förtydligats då det finns en länk att klicka på direkt för att få fram anmälningsformulär. Ett annat alternativ är att skicka SMS till expeditionens tfn-nummer 0702-81 75 77. Telefonen läses av under expeditionstid på måndagar.

 

Vid  Aktiva Seniorers månadsmöte den 22 januari gästades vi åter av Kathinka  Lindhe känd från Radio Halland bland annat. Kathinka berättade denna gång om den välkända kärlekshistorien mellan löjtnant Sixten Sparre och Elvira Madigan. Dock med en annan vinkling av denna historia än den man oftast har hört. Kathinkas farmor var nämligen Sixtens dotter. Det var mycket intressant att få lyssna till historien sett ur den försmådda hustruns och släktens synvinkel. Man fick också en god inblick i högreståndslivet i vårt land under 1800-talet.

Vi var många som önskade närvara vid detta månadsmöte nämligen dryga 100-talet gäster. Ett antal som krävde vissa logistiska problem med inledande ”biosittning” och därpå följande ommöblering till dukade fikabord. Men med noggrann planering och många frivilliga armar löstes detta tämligen smidigt