Aktiva Seniorer i Kungsbacka

Januarimötets huvudattraktion var ett föredrag av Bengt-Åke Öhgren, en vältalig fd. präst från Skaraborg. ”Arktis-en hotad skönhet” var föredragets namne. Bengt-Åke berättade och visade fantastiska natur- och djurbilder från sina resor till Svalbard. Exempelvis beskrev han hur en flock labbar skaffar mat genom att tillsammans jaga och skrämma ismåsar så att dessa spyr upp varm och välmarinerad (B-Å:s beskrivning) fiskblandning som labbarna därefter fångar och äter upp. Silvertärnor som flyttar mellan häckningsplats i Arktis och vinterkvarter i Antarktis (ca 2000 mil vår och höst) hade B-Å också fångat på flera bilder. Polarrävens otroliga skicklighet att med ett stulet fågelägg i munnen springa i full fart hade B-Å också lyckats föreviga. Naturligtvis presenterades också bilder på isbjörnar och många många andra djur som lever på Svalbard.

Som vanligt serverades kaffe, smörgås och kaka efter föredraget. Månadsmötet avslutades med lottdragning där ett antal lyckliga vinnare kunde vandra hemåt med sina vinster.

Text och bild: Roy Hansson

 

I väntan på nobelbanketten på TV senare på kvällen hade vi Aktiva Seniorer samlats på Kabelgatan för en traditionsenlig julavslutning. Mingel med glögg och pepparkakor serverades vid ankomsten. När klockan slog ett var vi över 100 personer samlade. Britt, Eva, Ann-Margret, Anna och Birgitta hade lagt stor möda på att planera allt inför festen. Rose-Marie hade skapat fantastiska julgrupper för dekoration av borden. Allt som krävs för trevlig samvaro var alltså på plats när kalaset började. I Christinas öppningsanförande informerades vi om diverse viktigheter, två nya medlemmar välkomnades också. Hon avslutade med att önska oss alla ”bon appetit”. Maten smakade utmärkt och kryddades med allsköns sång och musik av BOK (Björn, Olle och Kjell). Lottdragning avslutade en lyckad fest.

Text: Roy Hansson, Bild: Roy Hansson, L-G Hagman, Olle Hansson

 

Medan vi andra njöt av den goda maten var Lars-Gunnar Hagman ute och fotograferade den flygande julgranen från F17 i Blekinge. Eftersom Ni inte kunde se den då kommer ett par bilder här.

 

Vi var 50 glada Aktiva Seniorer som möttes av Per-Anders på Coops parkering med den helt nya bussen. Bussen fylldes av julmusik samtidigt som vi klev på och på varje plats låg en julhälsning.

Kosan ställdes mot Lilla Böslids julmarknad. Efter en stund berättade Marie-Louise om såväl Lilla Böslid som om julmarknadernas historia. Väl framme hade vi drygt två timmar på oss att botanisera bland all mat, julpyssel och olika hantverk som bjöds ut.

Vi hann också med en kort fika innan vi körde mot det hägrande julbordet på Kvibille Gästgivargård. Under färden dit fortsatte Marie-Louise sin berättelse om glöggens och julbordets historia. Vi lät oss sedan väl smaka av det goda och rikliga julbordet som bjöds. Några passade också på att handla lite goda ostar på Kvibille Ostbod inför den stundande julen.

Mätta och belåtna vände vi åter hemåt.

Text: Lars-Gunnar Hedman, Bild: Lars-Gunnar Hedman och Birgitta Johansson

 

 

Temat för novembers månadsmöte var ”Bondepraktikan” vilket föredragshållare Arne Ahlqvist pratade om.

Bondepraktikan är en folkbok som med utgångspunkt i traditioner utvecklats till en slags handbok med råd och tips för bönder. Den första utgåvan, från Tyskland, är från tidigt 1500 tal, och den första svenska utgåvan utkom 1662.

I bondepraktikan kan man tex. läsa att om det är snö på Kyndelsmässodagen (2/2) så blir det en snar sommar, och om Ansgariusdagen (4/2) är regnfri så blir det ett vackert år.

Om det regnar den 27:e juli (Sjusovaredagen) så kommer det att regna i sju veckor enligt bondepraktikan.

Dessa visdomsord och många många fler berättade Arne om för oss drygt 60 åhörare som hade kommit till novembermötet.

Kaffe, smörgås, lottdragning och social samvaro var, som vanligt, väsentliga komponenter vid mötet.

Text och Bild Roy Hansson

 

Vi var 30 personer från Aktiva Seniorer som träffades på Frejas väg 13 i Kungsbacka.                                                                  Vi hade gott att äta och dricka samt lite underhållning från medlemmarna och ett quiss som Britt Madsen hade satt ihop.

Bilder Roy Hansson