Aktiva Seniorer i Kungsbacka

Så var det dags för septembers månadsmöte. Vi var hundratalet aktiva seniorer som mötte upp. Ännu en gång gästades vi av Ingvar Alnström och denna gång fick vi lyssna till hans berättelse om fyra mer eller mindre kända män från Kungsbacka. Om Ebbe Skammelson och kungarna Frode och Frille fanns många uppgifter som inte är historiskt belagda och ibland rena skrönor. Lars Gathenhielm – Lasse i Gatan – är ju däremot en välkänd historisk kändis i vår kommun. Ingvar berättade, som alltid lättsamt och intresseväckande, om” sina gubbar ”.

Vid kaffet kunde flera nya medlemmar hälsas välkomna. Birgitta J. informerade och kunde bland annat berätta om lediga platser till kommande resor. Undertecknad, som på grund av flytt lämnar föreningen, avtackades för mångårigt arbete i föreningsstyrelsen.

Text Birgitta Olofsson, Bild Birgitta & Roy Hansson

Vid vårt första månadsmöte kunde ordförande Christina hälsa åttiotalet medlemmar välkomna. Vi gästades av Helena Klavefors som framförde kända melodier med en personlig tolkning. Melodier - bland annat - från såväl Cornelis Vreesvijks som Bob Dylans repertoar. Det var högst njutbart att få lyssna till Helenas melodiska stämma. Då ju de flesta av oss återsågs efter sommaruppehållet så steg sorlet under kaffepausen. Men vi fick också information av Jan André från vårt bibliotek, som på ett lättsamt sätt berättade om höstens föreläsare. Informerade gjorde även föreningens funktionärer om kommande aktiviteter. Mötet avslutades som alltid med det populära lotteriet.

Text & bild  Birgitta Olofsson

 

Vi var dryga trettiotalet Aktiva Seniorer som den 23 maj begav oss på en dagstur till Varberg. Efter fika i Varbergs kulturhus ”Komedianten” fick vi en beskrivning av detta hus som innehåller såväl teater som bibliotek och konsthall.

I konsthallen höll en utställning på att färdigställas. Vi fick dock förmånen till en förhandstitt och det var en speciell konstupplevelse! Utställningen kallades ”Perfect Vacation” och konstnär var Rosie Deacon från Australien. Utställningens tema var att skildra turismen i hennes hemland. Vi möttes av en färgsprakande fantasivärld fylld av djur, växter och souvenirer där det varken fattades koalabjörnar eller kängurur. Man kunde förstå att Deacon utöver lekfullhet och glädje också ville peka på nackdelarna med massturism och därmed tillhörande konsumtion av prylar och upplevelser. Vid den efterföljande rundvandringen fick vi bland annat se Ernst Billgrens målning i teaterns foajé.

Vår tur fortsatte med ett besök hos konsthantverkarna i Varbergs hamn. Varefter kosan styrdes ut på Getterön som i det vackra försommarvädret visade sig från sin vackraste sida. Lunchen intogs på restaurang ”Hattaviken” och bestod för så gott som alla av en mycket god fiskrätt. Det var en bra avslutning på en lyckad utflyktsdag!

Bilder av Marie-Louise Hagman

 

Vi var dryga hundratalet Aktiva Seniorer som samlades för säsongsavslutning och vårfest. Lokalen på Kabelgatan var fylld till sista plats. För den musikaliska underhållningen svarade trion Emelie Sundborn, sopran, Rikard Flink, tenor, och Maria Blåberg, piano. Det var verkligen underhållning av högsta musikaliska klass som vi kunde njuta av. De delikata smörgåstårtorna som ackompanjerades av passande drycker och det fantastiska lilla bakverket till kaffet var också klart stämningshöjande. Rose-Marie hade inte bara bakat utan hade också gjort fantastiskt vackra blomsterdekorationer för borden vilka också ”förstärkte” lotteriet. Så det var till synes nöjda mötesdeltagare som ordförande Christina både hade hälsat välkomna och även önskat en trevlig sommar.

Vid vårt månadsmöte den 9 april gästades vi av juristen Cajsa Löfmark från ”Gillis Edman Begravning och Familjejuridik”. Cajsa berättade och informerade oss om ”Framtidsfullmakt”. Från den 1 juli 2017 kan du upprätta en så kallad framtidsfullmakt. I den bestämmer du vem som skall fatta beslut åt dig i framtiden om och när du själv inte kan. Det var intressant information som ledde till många frågor som Cajsa hade att besvara.

Informerade gjorde också vår ordförande Christina, som inte minst påminde om inbetalning av medlemsavgiften. Etthundraelva medlemmar har ännu inte betalt årets medlemsavgift! Birgitta J. påminde om anmälningar via hemsidan eller via SMS.

Fikastunden bjöd – som alltid – på gemyt och social gemenskap och sorlet steg. Vann man sedan något på lotteriet så kunde man vara extra nöjd!