Aktiva Seniorer i Kungsbacka

Den 10:e mars avhölls Aktiva Seniorers årsmöte. Över 70 glada seniorer var på plats i god tid före mötets början klockan 13:00.
Ordförande Christina Torildsdotter öppnade årsmötet och till mötesordförande föreslogs Björn Löfving och som mötessekreterare föreslogs Sonja Bergman. Båda valdes av en enhällig publik.
Björn tog ordförandeklubban och punkt efter punkt på agendan avpolletterades i rask takt.
Christina valdes ånyo som ordförande för föreningen.
Nya och omvalda styrelseledamöter blev Olle Hansson, Marie-Louise Hagman, Britt Madsen och Roy Hansson.
Birgitta Johansson, Nils-Åke Bergman, Börje Holmgren och Eva Olsson har ytterligare ett år kvar av sin mandatperiod varför dessa ej behövde väljas om.
Till revisor valdes Jan Ericsson och som ersättare valdes Marianne Jonsson. Elisabeth Linnér, Gunnar Elvind och Bo Åström valdes slutligen till valberedningen.
Eva Olsson presenterade det ekonomiska läget och revisorn föreslog ansvarsfrihet för styrelsen vilket klubbades igenom.
Björn avslutade årsmötet och den mer lättsamma delen av dagens sammankomst kunde ta sin början.
Christina började med att hälsa två nya medlemmar, Ing-Marie Pettersson och Carina Grimberg, välkomna.
J J Da Silva med ett ursprung från Madeira, Portugal drog nu igång sin underhållning innehållande sång, göteborgsvitsar och en Quiz i musikens tecken.
Två lag hade lyckats skrapa ihop 15 poäng av 16 möjliga varvid utslagsfrågan fick avgöra vinnande lag. Lag ”Olle & flickorna” lyckades exakt ange höjden hos tornet på Liseberg (116 meter) och blev därmed vinnande lag.

Kaffe, smörgås och lottdragning avslutade mötet.

Text & bild: Roy Hansson

 

I februarimötet deltog drygt 55 medlemmar. Attraktion var ett föredrag av Jessika och Hans-Olof från Swedbank som informerade om deras tjänster och framförallt om mobil Bank-ID och Swish. Man konstaterade snabbt att det är väldigt olika i åldersgrupperna.

En kontroll via Google gav följande svar:

Mobilt BankID används av 81 procent av den vuxna befolkningen, Swish av 75 procent. Bägge tjänsterna växer.

En stor majoritet bland de äldsta över 76 år använder varken Mobilt BankID eller Swish. Endast 23 respektive 18 procent gör det.

Vid fråga genom handuppräckning bland deltagarna såg man runt 90% av händerna i luften. Glädjande nog verkar de flesta oss vara ”Up to date”!

Föredragshållarna visade också några filmer med tips som kan hjälpa oss att slippa hamna i ”Skojarnas” klor.

I vanlig ordning serverades kaffe, jättegod smörgås ( idag från Restaurang Varla ) och kaka efter föredraget. Månadsmötet avslutades som sig bör med lottdragning där några lyckliga vinnare kunde vandra hemåt med något kluckande i väskan.

Text & bild: Olle Hansson

 

Januarimötets huvudattraktion var ett föredrag av Bengt-Åke Öhgren, en vältalig fd. präst från Skaraborg. ”Arktis-en hotad skönhet” var föredragets namne. Bengt-Åke berättade och visade fantastiska natur- och djurbilder från sina resor till Svalbard. Exempelvis beskrev han hur en flock labbar skaffar mat genom att tillsammans jaga och skrämma ismåsar så att dessa spyr upp varm och välmarinerad (B-Å:s beskrivning) fiskblandning som labbarna därefter fångar och äter upp. Silvertärnor som flyttar mellan häckningsplats i Arktis och vinterkvarter i Antarktis (ca 2000 mil vår och höst) hade B-Å också fångat på flera bilder. Polarrävens otroliga skicklighet att med ett stulet fågelägg i munnen springa i full fart hade B-Å också lyckats föreviga. Naturligtvis presenterades också bilder på isbjörnar och många många andra djur som lever på Svalbard.

Som vanligt serverades kaffe, smörgås och kaka efter föredraget. Månadsmötet avslutades med lottdragning där ett antal lyckliga vinnare kunde vandra hemåt med sina vinster.

Text och bild: Roy Hansson

 

I väntan på nobelbanketten på TV senare på kvällen hade vi Aktiva Seniorer samlats på Kabelgatan för en traditionsenlig julavslutning. Mingel med glögg och pepparkakor serverades vid ankomsten. När klockan slog ett var vi över 100 personer samlade. Britt, Eva, Ann-Margret, Anna och Birgitta hade lagt stor möda på att planera allt inför festen. Rose-Marie hade skapat fantastiska julgrupper för dekoration av borden. Allt som krävs för trevlig samvaro var alltså på plats när kalaset började. I Christinas öppningsanförande informerades vi om diverse viktigheter, två nya medlemmar välkomnades också. Hon avslutade med att önska oss alla ”bon appetit”. Maten smakade utmärkt och kryddades med allsköns sång och musik av BOK (Björn, Olle och Kjell). Lottdragning avslutade en lyckad fest.

Text: Roy Hansson, Bild: Roy Hansson, L-G Hagman, Olle Hansson

 

Medan vi andra njöt av den goda maten var Lars-Gunnar Hagman ute och fotograferade den flygande julgranen från F17 i Blekinge. Eftersom Ni inte kunde se den då kommer ett par bilder här.

 

Vi var 50 glada Aktiva Seniorer som möttes av Per-Anders på Coops parkering med den helt nya bussen. Bussen fylldes av julmusik samtidigt som vi klev på och på varje plats låg en julhälsning.

Kosan ställdes mot Lilla Böslids julmarknad. Efter en stund berättade Marie-Louise om såväl Lilla Böslid som om julmarknadernas historia. Väl framme hade vi drygt två timmar på oss att botanisera bland all mat, julpyssel och olika hantverk som bjöds ut.

Vi hann också med en kort fika innan vi körde mot det hägrande julbordet på Kvibille Gästgivargård. Under färden dit fortsatte Marie-Louise sin berättelse om glöggens och julbordets historia. Vi lät oss sedan väl smaka av det goda och rikliga julbordet som bjöds. Några passade också på att handla lite goda ostar på Kvibille Ostbod inför den stundande julen.

Mätta och belåtna vände vi åter hemåt.

Text: Lars-Gunnar Hedman, Bild: Lars-Gunnar Hedman och Birgitta Johansson