Slottsresan till Södermanland

“Slottsresan till Södermanland” blev för de 39 deltagarna en positiv och kulturell upplevelse. De önskade sevärdheterna hanns med och redan första lunchen avnjöts, om inte på slottet, så på värdshuset Löfstad slott. Lite guidning före framkomsten erinrade om kopplingen till Fersenska mordet och dess bakgrund. Nästa slottsbesök på Tista bjöd inte på dramatik men på en intressant guidning av slottsfrun Annelie Wachtmeister. Slottet bebos av familjen och är ur den synpunkten lite annorlunda än de övriga vi besökte. Efter kaffe med hembakat i vagnslidret kom vi så fram till Stjärnholms slott, numera stiftsgård, där vi checkade in för två nätter. Det finns i Sverige 19 stiftsgårdar, alla med sin egen profil och inriktning. Gemensamt är att man vill erbjuda en personligt utformad mötesplats med mervärde. Stjärnholm är den enda som varit slott. En välsmakande tvårättersmiddag med efterföljande småprat i salongerna avslutade dagen.

Nästa morgon for vi genom ett vackert, grönskande landskap, här och var med glittrande små sjöar, till Mariefred och Gripsholms slott. Gamla slott är inte direkt anpassade för rörelsehindrade men de som orkade tog sig med guidens hjälp igenom de viktigaste delarna inklusive porträttgalleriet. Några gav upp någon våning men fick i alla fall en hel del historia sig till livs. En stund promenad i idylliska  Mariefred hanns med och med lite förberedande info och karta gick det bra att strosa runt på egen hand. Guidning i Domkyrkan i Strängnäs var nästa önskemål. Strängnäs, välbekant för de flesta sedan skoltiden då man läste om Gustav Vasas kröning till kung. Vi befann oss på den platsen där det skedde. En lunch i trädgården på Grassagården och lite promenad för de som orkade och ville fanns det tid till. I kvällningen kom vi så tillbaka till den väntande middagen och en stunds avkoppling i de vackra rummen. 

Efter frukost anträddes hemresan och dagens besöksmål var Julita gård vid sjön Öljaren. Gården är ett bevarat storgods som 1941 donerades till Nordiska museet. Under ett par timmar kunde alla strosa runt och titta på det man var mest intresserad av. Olika byggnader t ex tegelbruk, vagnsflygel, mejeri och brandstation. Humlegenbank, köksträdgård, äppelodling m m. Ja det var inte svårt att fördriva tiden där. Trots att vi hade tre dagar med sol, sol och åter sol var det ingen som klagade. Men åker man med Veddige Buss så åker man i en bekväm, väl luftkonditionerad buss och med “vår ” chaufför Per-Anders som i vanlig ordning ser till att vi kommer fram till rätt plats i rätt tid så åker man bekvämt. Att Per-Anders är uppskattad märks på de lovord och applåder som avslutar varje resa.